Evalueren
Hoe kunnen we persoonsvorming evalueren?
Evaluatie in het onderwijs is bedoeld om leerlingen te beoordelen, te versterken en te sturen. Het omvat het evalueren van zowel resultaten als het leerproces zelf. Evaluatie vindt plaats op verschillende momenten en in verschillende contexten. Het gemeenschappelijk funderend leerplan biedt mogelijkheden voor uitgebreide evaluatie, waarbij zowel leraren als leerlingen als medeleerlingen input hebben. Het is belangrijk om evaluatievormen en instrumenten gericht en efficiënt te gebruiken, en breedte is niet per se beter. Passende evaluatievormen kunnen onder andere zelfreflectie, zelfevaluatie-instrumenten, toetsen, observaties en beoordeling van werkstukken omvatten. Het bevorderen van de ontwikkeling van leerlingen kan worden bereikt door middel van evaluatie, enquêtes en onderzoek naar de effecten van processen en projecten binnen de school. Leerlingen moeten actief worden betrokken bij het evaluatieproces.
Hoe kunnen doelen uit het complementaire gedeelte geëvalueerd worden?
Scholen kunnen vakken uit het complementaire gedeelte meenemen in de evaluatie en kunnen extra tijd besteden aan deze vakken. Ze kunnen zich baseren op suggesties uit de wenken, maar ook zelf keuzes maken. Het rapporteren van extra uren en inhouden is niet nodig, tenzij een tekort alleen te wijten is aan de extra items. Keuzedoelen worden spaarzaam gebruikt en de manier van omgaan met extra inhouden zou niet moeten verschillen tussen de tweede en derde graad.
Wat zegt de expert over evalueren?
De expert van Katholiek Onderwijs Vlaanderen zegt dat de evaluatie van het gemeenschappelijk funderend leerplan samenhangt met het beleid van de school, en dat dit beleid deel uitmaakt van het algemene evaluatiebeleid. Als de school bijvoorbeeld gewend is om met emoties of kleuren te werken, hoeven de doelen van het gemeenschappelijk funderend leerplan niet op een andere manier geëvalueerd te worden. De doelen van het gemeenschappelijk funderend leerplan hoeven ook niet op het rapport te komen, maar het moet wel duidelijk zijn welke doelen waar geëvalueerd worden.
Er zijn veel verschillende mogelijkheden om de leerplandoelen te evalueren. Zo kan je bijvoorbeeld een klasgesprek houden. Het is niet noodzakelijk om hiervan een opname, verslag of portfolio te maken. Het is echter wel de bedoeling dat elke leerling betrokken is bij het klasgesprek. Kies daarom werkvormen waarbij iedereen aan bod komt en zijn of haar visie kan delen. Ook hier moet er onder de leerkrachten afgesproken worden hoe ze dit gaan aanpakken.