Meer informatie 

Hoe wordt het GFL gerapporteerd? 

Hoe er gerapporteerd wordt, behoort tot de autonomie van de school. Het is geen verplichting om deze doelen apart te quoteren. Als deze doelen geëvalueerd worden binnen een (ander) vak dan zijn ze niet bepalend voor het slagen voor dat vak.

Scholen hebben de vrijheid om hun eigen evaluatiebeleid te bepalen. Het Gemeenschappelijk funderend leerplan benadrukt dat evaluatie draait om het waarderen en versterken van het leerproces en de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Scholen kunnen verschillende evaluatievormen en rapportagemethoden gebruiken, gebaseerd op observaties van leraren, inbreng van leerlingen en inbreng van andere leerlingen. Het is belangrijk om evaluatievormen en instrumenten gericht en efficiënt in te zetten en ze te laten aansluiten bij de doelen. Niet elk leerplandoel hoeft individueel getoetst te worden, aangezien leren ook een collectief proces is. Een positief klas- of schoolklimaat bevordert de ontwikkeling van leerlingen. 

Technologie, teamwork en 21e-eeuwse vaardigheden in het Ierse onderwijs.

We moeten meer leren over creativiteit, samenwerking, probleemoplossend vermogen en andere belangrijke vaardigheden voor de kennismaatschappij van de 21e eeuw. Het traditionele onderwijsmodel wordt bekritiseerd omdat er te weinig aandacht is voor het ontwikkelen van vaardigheden.

Het onderzoek pleit voor een radicale verandering van het onderwijs, waarbij ICT, samenwerking en projectmatig leren centraal staan. Het wordt gezegd dat groepswerk en technologie goed zijn voor motivatie, leerprestaties en houding van leerlingen. De auteurs benadrukken dat schoolleiders een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van docenten en dat ze innovatieve modellen nodig hebben om hen te helpen zich te ontwikkelen.

Het onderzoek laat zien dat het Ierse onderwijssysteem verandert, met meer nadruk op samenwerking en ICT. Het Bridge21-model is een praktische manier om scholen te laten zien hoe ze deze veranderingen kunnen omarmen en hoe docenten zich kunnen ontwikkelen binnen deze nieuwe onderwijsbenadering. 

Actieplannen voor scholen. 

Een actieplan is een gedetailleerd plan dat doorgaans bestaat uit strategische doelen (prioriteiten), operationele doelen en acties die nodig zijn om die doelen te bereiken. Ook aanduidingen in verband met benodigde middelen, verantwoordelijkheden, timing, succes- en prestatie-indicatoren en de manier waarop zal nagegaan worden of de doelstellingen ook bereikt werden mogen niet ontbreken.

Actieplannen worden door scholen vaak als overweldigend ervaren. Meestal is dit te wijten aan een combinatie van het grote aantal prioriteiten waarop wordt ingezet en de overload aan informatie die men in de actieplannen kwijt wil. Men zal er dus moeten op toezien dat de actieplannen die men hanteert ook werkbaar zijn.


Bibliografie:

  • How the lessons of the past can shape educational transformation", Marshall, K., (Ed), Liffey Press, 2013

©2024 Gemeenschappelijk Funderend Leerplan.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin